Niskokaloryczne ciasto bananowe

    Niskokaloryczne ciasto bananowe

    14polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 531 osób

    Wspaniałe ciasto bananowe, które zawiera mniej kalorii niż inne ciasta bananowe. Należy użyć dobrze dojrzałych bananów.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 22x12 cm

    • 135 g (2/3 szklanki) cukru
    • 55 g (1/4 szklanki) margaryny o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
    • 60 ml (1/4 szklanki) wody
    • 210 g (1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem jedną keksówkę wielkości 22x12x7,5cm.
    2. W średniej misce zmiksować cukier z margaryną lub masłem, aż masa będzie gładka i kremowa. Stale miksując dodać jajka, wodę i banany i dobrze wymieszać całość.
    3. Wmieszać mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia i miksować tylko do momentu, aż cała mieszanina będzie wilgotna. Zeskrobać ciasto z brzegów miski, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane.
    4. Piec w 175 stopniach C przez około 60 minut. Ciasto jest gotowe kiedy wierzch zesztywnieje i będzie złotobrązowy. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od rozmiarów keksówki i typu piekarnika. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przestudzić je, kładąc na boku w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć z foremki i studzić na metalowej kratce. Placek będzie wyśmienity jeśli doda się do ciasta tuż przed wylaniem do foremki groszki czekoladowe lub kawałki suszonych owoców i lekko wymiesza.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    co do niskokaloryczności to się nie zgodze, 2/3 szklanki cukru plus margaryna rzeczywiście bardzo zdrowe i niskokaloryczne połaczenie. Lepiej byłoby zastąpić czymś cukier np. ksylitolem albo stewią, miodem, margarynę lepiej zastąpić masłem lub płynnym olejem. Margaryna jest utwardzonym tłuszczem rosliinnym zawierającym tłuszcze trans, podnosi cholesterol etc - 10 gru 2013

    autor:
    0

    Super przepis. Dodalam do srodka malutkie kawalki czekolady a na wierzch migdaly i czekoladowa posypka. Pieklam 45 min i wyszlo mega )) - 12 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis