Niskokaloryczne ciasto bananowe

    (525)
    1 godz. 15 min

    Wspaniałe ciasto bananowe, które zawiera mniej kalorii niż inne ciasta bananowe. Należy użyć dobrze dojrzałych bananów.


    Zrobione przez 536 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 22x12 cm

    • 135 g (2/3 szklanki) cukru
    • 55 g (1/4 szklanki) margaryny o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
    • 60 ml (1/4 szklanki) wody
    • 210 g (1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wysmarować tłuszczem jedną keksówkę wielkości 22x12x7,5cm.
    2. W średniej misce zmiksować cukier z margaryną lub masłem, aż masa będzie gładka i kremowa. Stale miksując dodać jajka, wodę i banany i dobrze wymieszać całość.
    3. Wmieszać mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia i miksować tylko do momentu, aż cała mieszanina będzie wilgotna. Zeskrobać ciasto z brzegów miski, aby wszystkie składniki były dobrze wymieszane.
    4. Piec w 175 stopniach C przez około 60 minut. Ciasto jest gotowe kiedy wierzch zesztywnieje i będzie złotobrązowy. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od rozmiarów keksówki i typu piekarnika. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przestudzić je, kładąc na boku w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć z foremki i studzić na metalowej kratce. Placek będzie wyśmienity jeśli doda się do ciasta tuż przed wylaniem do foremki groszki czekoladowe lub kawałki suszonych owoców i lekko wymiesza.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (525)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    2

    co do niskokaloryczności to się nie zgodze, 2/3 szklanki cukru plus margaryna rzeczywiście bardzo zdrowe i niskokaloryczne połaczenie. Lepiej byłoby zastąpić czymś cukier np. ksylitolem albo stewią, miodem, margarynę lepiej zastąpić masłem lub płynnym olejem. Margaryna jest utwardzonym tłuszczem rosliinnym zawierającym tłuszcze trans, podnosi cholesterol etc  -  10 gru 2013

    autor:
    0

    Super przepis. Dodalam do srodka malutkie kawalki czekolady a na wierzch migdaly i czekoladowa posypka. Pieklam 45 min i wyszlo mega ))  -  12 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis