Sernik dyniowy

    Sernik dyniowy

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 406 osób

    To bardzo dobry, stary przepis i choć wydaje się, że składników jest sporo, to warto upiec ten sernik, bo jest przepyszny! Ja zwykle dekoruję go po wierzchu bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 22 cm

    • 65 g (3/4 szklanki) pokruszonych krakersów graham
    • 40 g (1/2 szklanki) zmielonych orzechów pekan (lub włoskich)
    • 2 łyżki cukru białego
    • 2 łyżki cukru brązowego
    • 55 g masła
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru białego
    • 185 g (3/4 szklanki) puree z dyni
    • 3 żółtka
    • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 670 g serka śmietankowego
    • 75 g cukru białego
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki śmietany tortowej
    • 1 łyżka skrobi (lub mąki) kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Dobrze wymieszać pokruszone krakersy z mielonymi orzechami, 2 łyżkami białego cukru, 2 łyżkami brązowego cukru i z roztopionym masłem. Wyłożyć masę do tortownicy o średnicy 22 cm i dobrze docisnąć do dna.
    3. W średniej misce dobrze wymieszać 3/4 szklanki cukru z puree z dyni, 3 żółtkami, zmielonym cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem i solą. Odstawić.
    4. Zmiksować serek śmietankowy aż będzie lekki i puszysty, a następnie stopniowo dodawać 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru i dobrze zmiksować całość. Dodać całe jajko i jedno żółtko oraz śmietanę, cały czas miksując. Dodać skrobię kukurydzianą i aromaty: waniliowy i cytrynowy i zmiksować masę na gładko. Dodać mieszaninę z dynią i dobrze wymieszać. Przelać masę do przygotowanej tortownicy.
    5. Piec w 175 stopniach C przez 50-55 minut. Nie przypiec! Środek ciasta może być miękki, ale zesztywnieje, kiedy ciasto będzie stygło. Ostudzić sernik na metalowej kratce, a później przechowywać w lodówce.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis