Puree z dyni gotowanej

    Puree z dyni gotowanej

    4polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Puree z dyni warto mieć w zamrażarce na czas, kiedy będziemy chcieli szybko upiec ciasto dyniowe, albo na przykład ugotować zupę dyniową. Ta wersja jest szybsza od wersji z pieczeniem.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 dynia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Przeciąć umytą dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Pokroić dynię na mniejsze kawałki. (Można dynię obrać ze skóry, ale nie trzeba.)
    2. Włożyć dynię do garnka i zalać wodą. Gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut, aż będzie miękka.
    3. Odlać wodę, a dynię przełożyć do blendera. Zmiksować na puree.
    4. Puree przełożyć na sito znajdujące się nad miską i pozostawić, aby płyn odciekł (ok. 1 godzina).
    5. Przechowywać w zamrażarce w woreczkach do mrożenia.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    8

    ale niektóre dynie są twarde więc nie da się ich pokroić na drobne kawałki i obrać ze skóry - 21 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis