Puree z dyni

    Puree z dyni

    5polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 173 osoby

    To prosty sposób na przygotowanie puree z dyni, które następnie można zamrozić. Gotowe puree z dyni ułatwi nam pieczenie dyniowych ciast i muffinów.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 dynia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165 stopni C.
    2. Przeciąć dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Przykryć każdą połowę folią aluminiową.
    3. Włożyć do nagrzanego piekarnika folią do góry. Piec przez około 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
    4. Kiedy dynia lekko przestygnie, wydrapać miąższ, a następnie zmiksować go w blenderze. Wyłożyć zmiksowany miąższ na sito znajdujące się nad dużą miską i pozostawić na maksimum 2 godziny, aby odsączyć płyn.
    5. Przechowywać w woreczkach foliowych w zamrażarce.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis