Klasyczne tiramisu

    Klasyczne tiramisu

    6polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 812 osób

    Klasyczny włoski deser, do którego używa się podłużnych biszkoptów i serka mascarpone. Można go przygotować w szklanym naczyniu lub w blasze tortowej.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 żółtek
    • 250 g (1 i 1/4 szklanki) cukru
    • 280 g (1 i 1/4 szklanki) serka mascarpone
    • 415 ml (1 i 3/4 szklanki) śmietany tortowej
    • 2 opakowania (po 350 g) podłużnych biszkoptów (np. kocie języczki)
    • 80 ml (1/3 szklanki) likieru kawowego
    • 1 łyżeczka gorzkiego kakao do posypania
    • 2 kostki czekolady deserowej, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W misce umieszczonej na garnku z gotująca wodą wymieszać żółtka z cukrem. Zmniejszyć ogień na mały i gotować jeszcze przez 10 minut stale mieszając. Zdjąć z ognia i ubić żółtka aż masa będzie gęsta i jasnożółta.
    2. Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone. Ubijać, aż się połączą. W osobnej misce ubić śmietanę na sztywno. Delikatnie wmieszać do mieszaniny z żółtkami i odstawić.
    3. Połamać biszkopty na pół, a następnie wyłożyć nimi dno i boki dużego szklanego naczynia o płaskim dnie. Posmarować je likierem kawowym. Na wierzch wyłożyć połowę kremu. Znów wyłożyć warstwę biszkoptów, posmarować likierem i przykryć resztą kremu. Udekorować posypując kakao i wiórkami czekolady. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.
    4. W celu wykonania spiralnych wiórków z czekolady należy brzeg kostki czekolady zetrzeć na tarce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis