Chleb ze szpinakiem

    Chleb ze szpinakiem

    3polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 88 osób

    To pożywny i smakowity chleb, który wspaniale pachnie. Ciepłe kromki można smarować masłem czosnkowym. Zamiast mrożonego szpinaku można użyć świeży.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek 1 kg

    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 80 g (1/2 szklanki) mrożonego siekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 55 g (1/2 szklanki) startego ostrego sera (np. Cheddar)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 10 g (2 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Włożyć wszystkie składniki do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać tryb „białe pieczywo".

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis