Spód do pizzy

    Spód do pizzy

    22polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 236 osób

    Oto przepis na jeden duży spód do pizzy, który będzie wyśmienity! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duży spód do pizzy

    • 200 ml ciepłej wody (45°C)
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz.10min. inne  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Włożyć składniki do automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta i nastawić automat na wyrabianie ciasta. Kiedy urządzenie zasygnalizuje skończenie pracy, wyjąć ciasto.
    2. Uformować ciasto dłonią, lekko je klepiąc, w prostokąt wielkości 30x37 cm i ułozyć je na blasze do pieczenia, albo położyć na okrągłej basze do pizzy o średnicy 30 cm (uprzednio lekko posmarować blachę olejem). Odstawić na 10 minut. Nagrzać piekarnik do 205 stopni C. Posmarować ciasto sosem do pizzy, położyć pozostałe składniki. Piec przez 15-20 minut do chwili, aż brzeg ciasta będzie lekko przyrumieniony.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    GosiaMalgorzata
    0

    Świetny przepis, ciasto wyrosło pomimo tego, iż dodałam 1,5 łyżeczki drożdży. Super - 27 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis