Spód do pizzy

    (249)
    2 godz. 40 min

    Oto przepis na jeden duży spód do pizzy, który będzie wyśmienity! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.


    Zrobione przez 237 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duży spód do pizzy

    • 200 ml ciepłej wody (45°C)
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz.10min. inne  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Włożyć składniki do automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta i nastawić automat na wyrabianie ciasta. Kiedy urządzenie zasygnalizuje skończenie pracy, wyjąć ciasto.
    2. Uformować ciasto dłonią, lekko je klepiąc, w prostokąt wielkości 30x37 cm i ułozyć je na blasze do pieczenia, albo położyć na okrągłej basze do pizzy o średnicy 30 cm (uprzednio lekko posmarować blachę olejem). Odstawić na 10 minut. Nagrzać piekarnik do 205 stopni C. Posmarować ciasto sosem do pizzy, położyć pozostałe składniki. Piec przez 15-20 minut do chwili, aż brzeg ciasta będzie lekko przyrumieniony.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (249)

    Komentarze po polsku (1)

    GosiaMalgorzata
    0

    Świetny przepis, ciasto wyrosło pomimo tego, iż dodałam 1,5 łyżeczki drożdży. Super  -  27 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)