Pełnoziarnisty chleb z cukinią i ziołami

    Pełnoziarnisty chleb z cukinią i ziołami

    7polubień
    3godz.5min.


    Zrobione przez 64 osoby

    To lekki chlebek, który wspaniale wyrasta. Jest też bardzo zdrowy i wspaniale pasuje do wszelkich zup. Nie jest tak słodki, jak inne chlebki z cukinii.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek 500 g

    • 120 ml (1/2 szklanki) wody
    • 2 łyżeczki miodu
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 100 g (3/4 szklanki) startej cukinii
    • 90 g (3/4 szklanki) mąki pełnoziarnistej
    • 275 g (2 szklanki) mąki chlebowej
    • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
    • 2 łyżeczki sezamu
    • 1 łyżeczka soli
    • 6 g (1 i 1/2 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Włożyć wszystkie składniki do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Ustawić program pieczenia na „chleb podstawowy” lub wybrać tryb „normalny”.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis