Ciasto dyniowe z dyniowego puree

    Ciasto dyniowe z dyniowego puree

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 305 osób

    Jeśli masz puree z dyni, bardzo szybko upieczesz to lekkie ciasto dyniowe. Jeśli nie masz gotowego puree, zajmie Ci to 2 godziny dłużej. Smak jest wspaniały, a dzięki maślance mamy wilgotną skórkę na wierzchu. Doskonałe na podwieczorek.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 22x15 cm

    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 250 g (1 szklanka) puree z dyni (sposób przygotowania poniżej)
    • 220 g (1 szklanka) dobrze ubitego brązowego cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) maślanki
    • 1 jajko
    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Przygotować puree z dyni: pokroić dynię na ćwiartki lub drobniej, posmarować olejem, aby nie przywierała do blachy i piec przez około 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 220 stopni C, aby dynia zmiękła. Kiedy dynia zmięknie wyjąć ją z piekarnika i przestudzić, a następnie wyskrobać miąższ ze skóry i zmiksować na puree. Przełożyć puree na sito znajdujące się na dużej misce i odstawić na 1 lub 2 godziny, aby cała woda odciekła. Nie zostawiać puree na dłużej niż 2 godziny!
    2. Nagrzać piekarnik do 175 stopni C.
    3. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wmieszać puree z dyni, brązowy cukier, maślankę, jajko i masło i mieszać, aż całość się dobrze połączy. Przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 22x15 cm i wyrównać wierzch.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis