Tortilla

    Tortilla

    44polubienia
    45min.


    Zrobione przez 368 osób

    Dla Latynosów na całym świecie tortille pełnią nie tylko funkcję „pieczywa” do obiadu, ale są też sztućcami! Niektórzy lubią je duże i cienkie, a inni wolą małe i grube - wszystko zależy skąd się pochodzi i do czego mają służyć.

    Składniki
    ilość sztuk: 60 tortilli

    • 625 g (5 szklanek) mąki pszennej
    • 2 łyżki masła lub margaryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wrzącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wkroić tłuszcz i wymieszać ciasto tak, aby przypominało grubą bułkę tartą. Powoli dodawać wodę, mieszając rękoma tak, aby powstało miękkie ciasto. Być może nie trzeba będzie dodawać całej wody.
    2. Wyrabiać ciasto kilka minut na powierzchni posypanej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Posmarować po wierzchu olejem, włożyć z powrotem do miski i odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
    3. Podzielić ciasto na kulki wielkości piłeczek do golfa, a następnie spłaszczyć każdą kulkę i rozwałkować do pożądanej wielkości i grubości.
    4. Smażyć na płycie żeliwnego grilla lub na patelni o grubym dnie na średnim ogniu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a wtedy odwrócić na drugą stronę na minutę lub dwie.
    5. Układać usmażone tortille jedna na drugiej pod ściereczką, aby były cały czas ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    staccato
    autor:
    4

    Przepis genialny! Jedyne co zmieniłam to to, że dodałam do ciasta trochę ziół i przypraw. No i zbyt dosłownie potraktowałam "ciasto wielkości piłek golfowych", bo wyszły mi tortille mini (co nie zmienia faktu, że były pyszne!) - 21 sie 2013

    sowajola
    autor:
    1

    pycha - 30 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis