Ciabatta Benoit

    Ciabatta Benoit

    2polubienia
    1dzień40min.


    Zrobione przez 208 osób

    Poświęć dziś pięć minut na przygotowanie zakwasu (zwanego zaczynem), a jutro upiecz dwa bochenki tego cudownego, lekko kwaskowatego włoskiego pieczywa z chrupiącą skórką.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki długości 25 cm

    • 1/8 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 2 łyżki ciepłej wody (45°C)
    • 80 ml (1/3 szklanki) ciepłej wody
    • 135 g (1 szklanka) mąki chlebowej
    • 1/2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 2 łyżki ciepłego mleka (45°C)
    • 160 ml (2/3 szklanki) ciepłej wody
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 275 g (2 szklanki) mąki chlebowej
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień40min. 

    1. Przygotowanie zakwasu: w małej misce wymieszać 1/8 łyżeczki drożdży z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 5 minut, aż mieszanina stanie się kremowa. W oddzielnej misce wymieszać mieszaninę z drożdżami z 1/3 szklanki wody i 1 szklanką mąki chlebowej. Mieszać przez 4 minuty, a następnie przykryć miskę folią spożywczą. Pozostawić zaczyn w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż na 1 dzień.
    2. Przygotowanie pieczywa: w małej misce wymieszać 1/2 łyżeczki drożdży z mlekiem i odstawić na 5 minut, aż mieszanina stanie się kremowa. W misce miksera wyposażonego w końcówkę do wyrabiania ciasta na wolnych obrotach wymieszać mieszaninę z mlekiem z zakwasem, wodą, oliwą i mąką, tak, aby mąka była wilgotna, a następnie dodać sól i kontynuować mieszanie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą i przykryć folią spożywczą.
    3. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny). (Ciasto będzie kleiste i będzie w nim mnóstwo pęcherzyków powietrza). Wyłożyć ciasto na powierzchnię obficie posypaną mąką i przekroić na pół. Przełożyć każdą z połówek na oddzielny arkusz papieru do pieczenia i uformować uformować z ciasta nieregularny owal o długości około 22 cm. Zrobić w bochenkach dołeczki palcami zanurzonymi wcześniej w mące, a następnie posypać po wierzchu mąką. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Bochenki mają podwoić swoją objętość.
    4. Na przynajmniej 45 minut przed rozpoczęciem pieczenia włożyć do piekarnika (na najniższą półkę) kamień do pieczenia chleba i nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
    5. Przełożyć 1 bochenek ciabatty wraz z pergaminem na blachę do pieczenia bez brzegów tak, aby dłuższy brzeg chleba znajdował się wzdłuż końca blachy. Przystawić ten koniec blachy, na którym znajduje się chleb do kamienia w piekarniku i zsunąć chleb wraz z pergaminem na kamień w tylnej części piekarnika. Drugi bochenek w taki sam sposób przełożyć na kamień, na jego przednią część. Piec przez 20 minut lub do czasu, aż będą blado-złotawe. Studzić na metalowej kratce.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis