Kurczak smażony po indyjsku

    Kurczak smażony po indyjsku

    9polubień
    15min.


    Zrobione przez 28 osób

    Indyjski pikantny przepis. Idealnie pasuje do pachnącego ryżu basmati.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 450 g piersi z kurczaka bez kości i skóry
    • 1 cebula, pokrojona na plasterki
    • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
    • 2 zielone papryczki chili, posiekane
    • 3 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala
    • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej, do posypania
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozgrzać na patelni olej. Dodać cebulę, zielone papryczki, garam masalę, pastę czosnkowo-imbirową i smażyć aż cebula będzie złoto-brązowa. Dodać kawałki kurczaka, kurkumę, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę i smażyć jeszcze 5-6 minut. Dodać sól i dodatkową ilość kolendry do smaku i gotować aż kurczak będzie ugotowany. Posypać świeżą kolendrą i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis