Kokardki z kurczakiem i kiełbasą

    Kokardki z kurczakiem i kiełbasą

    20polubień
    1godz.


    Zrobione przez 360 osób

    Potrzeba jest matką wynalazku. Ten przepis powstał, żeby wykarmić moich dwóch dorastających synów w czasie gdy ja wciąż byłam w pracy. Można również zamiast makaronu podać ryż lub zrobić z tego kanapkę. Możliwości jest wiele.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 (400 g) opakowanie makaronu farfalle (kokardki)
    • 2 piersi z kurczaka, bez kości i skóry
    • 450 g kiełbasy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 (400 g) puszka krojonych pomidorów
    • 120 ml (1/2 szkl.) czerwonego wina
    • 2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Doprowadzić do wrzenia osolona wodę w dużym garnku. Dodać makaron i gotować przez 8-10 minut aż będzie al dente. Odsączyć.
    2. Opłukać piersi kurczaka i pokroić na kawałki o wielkości dużych kęsów. Do dużej, głębokiej patelni wlać oliwę i na średnim ogniu podsmażyć lekko czosnek, aby dodać smaku oliwie. Wyjąć czosnek z patelni.
    3. Wrzucić na petelnię kurczaka i kiełbasę i smażyć aż lekko zbrązowieją. Dodać pomidory i wino. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Doprawić sos bazylią, rozmarynem, solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowany, odsączony makaron, wymieszać z pozostałymi składnikami i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    3

    Właśnie zjadłem, super! Szybki smaczny prosty obiad, zostało jeszcze do pracy zamiast kanapek i na kolację - 18 lis 2014

    autor:
    3

    Łatwe, szybkie i pyszne danie. Sięgam po ten przepis kolejny raz. - 10 paź 2012

    autor:
    1

    Mężowi baaardzo smakowało - 04 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis