Afrykański gulasz z kurczakiem

    Afrykański gulasz z kurczakiem

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 513 osób

    Ten smaczny gulasz pochodzi od mojego przyjaciela z Sierra Leone, z Afryki zachodniej, który często gotuje go dla swojej rodziny. Wiele składników można zastąpić innymi składnikami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 (1,3 kg) kurczak, bez kości i pokrojony na kawałki wielkości kęsa
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
    • 1 łyżeczka zgniecionych płatków czerwonej papryki
    • 1 łyżeczka soli
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 200 g (3/4 szkl.) niesolonego masła orzechowego
    • 1 (ok. 425 g) puszka cieciorki, odsączonej i wypłukanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na dużej patelni z dobrze dopasowaną przykrywką rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać kurczaka i szybko go podsmażyć, żeby lekko zbrązowiał. Zdjąć kurczaka z patelni. Zmniejszyć ogień na mniejszy i wrzucić na patelnię czosnek, cebulę i ziemniaka. Saute (lekko podsmażyć) przez 2-3 minuty. Przyprawić kminem, kolendrą, pieprzem, czerwoną papryką i solą. Nie dopuścić, żeby czosnek zbrązowiał.
    2. Dodać wodę i podsmażonego kurczaka. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut.
    3. Zdjąć przykrywkę, dodać masło orzechowe i cieciorkę. Dobrze wmieszać masło orzechowe i ponownie pod przykryciem dusić przez kolejne 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany a ziemniaki miękkie. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis