Pilaw

    Pilaw

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jest wiele sosobów, żeby przygotować ryż tak, aby powstała gotowa potrawa ryżowa, np. włoskie rissotto czy hiszpańska paella. Poniżej przepis na wspaniały pilaw, który można podawać do dań mięsnych i ryb.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g ryżu basmati
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 50 g orzeszków piniowych
    • 50 g rodzynków
    • 600 ml wywaru warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wrzucić ryż do sita i przepłukać zimną, bieżącą wodą, aż będzie spływała czysta. Starannie odsączyć. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć 5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać orzeszki piniowe oraz rodzynki i smażyć, mieszając, przez 2–3 minuty, aż piniole przyrumienią się na złocisty kolor.
    2. Wrzucić ryż i starannie wymieszać. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku.

    Zalety

    • Ryż jest jednym z najważniejszych pokarmów, podstawą wyżywienia milionów ludzi na świecie. Stosowany powszechnie proces polerowania ziaren usuwa z nich częściowo witaminę B. To danie zawiera jednak również wieprzowinę, która dostarcza mnóstwo witaminy B12, a także dość dużo witaminy B1 i B6. * • Orzeszki piniowe są dobrym źródłem witaminy E i potasu, a także dostarczają organizmowi całkiem sporo witaminy B1, magnezu, cynku i żelaza.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis