Pilaw

    25 min

    Jest wiele sosobów, żeby przygotować ryż tak, aby powstała gotowa potrawa ryżowa, np. włoskie rissotto czy hiszpańska paella. Poniżej przepis na wspaniały pilaw, który można podawać do dań mięsnych i ryb.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g ryżu basmati
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 50 g orzeszków piniowych
    • 50 g rodzynków
    • 600 ml wywaru warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wrzucić ryż do sita i przepłukać zimną, bieżącą wodą, aż będzie spływała czysta. Starannie odsączyć. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć 5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać orzeszki piniowe oraz rodzynki i smażyć, mieszając, przez 2–3 minuty, aż piniole przyrumienią się na złocisty kolor.
    2. Wrzucić ryż i starannie wymieszać. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku.

    Zalety

    • Ryż jest jednym z najważniejszych pokarmów, podstawą wyżywienia milionów ludzi na świecie. Stosowany powszechnie proces polerowania ziaren usuwa z nich częściowo witaminę B. To danie zawiera jednak również wieprzowinę, która dostarcza mnóstwo witaminy B12, a także dość dużo witaminy B1 i B6. * • Orzeszki piniowe są dobrym źródłem witaminy E i potasu, a także dostarczają organizmowi całkiem sporo witaminy B1, magnezu, cynku i żelaza.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)