Kania panierowana

    Kania panierowana

    2polubienia
    12min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Czubajka kania to pyszny grzyb i warto go spróbować w najprostszej formie - w panierce. Smakuje delikatnie i na pewno nikt się nie otruje, jeśli przed spożyciem upewni się, że to na pewno kania, a nie muchomor! Uwaga: grzybów nie powinno się podawać dzieciom i osobom starszym!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 duże kanie
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju lub masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Odciąć nóżki grzybom i oczyścić kapelusze z ewentualnych paprochów (igieł, liści itp.).
    2. W miseczce roztrzepać widelcem jajko, doprawić solą i pieprzem. Na talerzyku rozsypać bułkę tartą.
    3. Obtaczać kanie z obydwu stron w jajku, a następnie w bułce tartej. Można lekko przyciskać, żeby panierka dobrze przylgnęła zwłaszcza do strony z blaszkami.
    4. Na patelni rozgrzać olej lub masło i smażyć grzyby, aż będą rumiane. Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ziemniakami i surówką, albo pomiędzy dwoma kromkami chleba.

    rada

    Kania (właściwie czubajka kania) jest często mylona z muchomorem sromotnikowym, jednak doświadczeni zbieracze potrafią łatwo odróżnić obydwa gatunki. Jeśli nie chcecie ryzykować, po prostu kupcie kanie w warzywniaku!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis