Pieczarki oczyścić suchą ściereczką, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka i wraz z pieczarkami podsmażyć na maśle lub oleju przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie zrumienić!
Do dużego garnka na zupę wlać bulion, podgrzać a następnie dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Gotować ok. 5 minut. W międzyczasie rozpuścić w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i po upływie 5 minut gotowania dodać ją do garnka, mieszając. Ponownie doprowadzić całość do wrzenia, a następnie gotować ok. 3 minuty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. W miseczce śmietanę połączyć powoli z niewielką ilością gorącej zupy i energicznie mieszać. Kiedy się już ogrzeje, dodać do garnka i dobrze wymieszać całość. Dodać zieloną pietruszkę.
Zmiksować zupę w blenderze lub za pomocą ręcznego miksera.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Posypać po wierzchu zieloną pietruszką.