Łatwy krem z pieczarek

    Łatwy krem z pieczarek

    25polubień
    40min.


    Zrobione przez 25 osób

    Doskonale rozgrzewa w jesienne wieczory albo popołudnia. Szybka, prosta, smaczna zupa krem. Można ją podać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżka masła lub oleju
    • 120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki zimnego mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
    • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki oczyścić suchą ściereczką, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka i wraz z pieczarkami podsmażyć na maśle lub oleju przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie zrumienić!
    2. Do dużego garnka na zupę wlać bulion, podgrzać a następnie dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Gotować ok. 5 minut. W międzyczasie rozpuścić w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i po upływie 5 minut gotowania dodać ją do garnka, mieszając. Ponownie doprowadzić całość do wrzenia, a następnie gotować ok. 3 minuty.
    3. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W miseczce śmietanę połączyć powoli z niewielką ilością gorącej zupy i energicznie mieszać. Kiedy się już ogrzeje, dodać do garnka i dobrze wymieszać całość. Dodać zieloną pietruszkę.
    4. Zmiksować zupę w blenderze lub za pomocą ręcznego miksera.
    5. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Posypać po wierzchu zieloną pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    3

    Trochę jak sos pieczarkowy, dodałam lubczyku i czarnuszki. - 30 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis