Zaloguj się Zarejestruj się

Łatwy krem z pieczarek

Doskonale rozgrzewa w jesienne wieczory albo popołudnia. Szybka, prosta, smaczna zupa krem. Można ją podać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Pieczarki oczyścić suchą ściereczką, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka i wraz z pieczarkami podsmażyć na maśle lub oleju przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie zrumienić!
  2. Do dużego garnka na zupę wlać bulion, podgrzać a następnie dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Gotować ok. 5 minut. W międzyczasie rozpuścić w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i po upływie 5 minut gotowania dodać ją do garnka, mieszając. Ponownie doprowadzić całość do wrzenia, a następnie gotować ok. 3 minuty.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W miseczce śmietanę połączyć powoli z niewielką ilością gorącej zupy i energicznie mieszać. Kiedy się już ogrzeje, dodać do garnka i dobrze wymieszać całość. Dodać zieloną pietruszkę.
  4. Zmiksować zupę w blenderze lub za pomocą ręcznego miksera.
  5. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Posypać po wierzchu zieloną pietruszką.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie