Bigos małopolski

    Bigos małopolski

    4polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Bigos na bazie pięciu rodzajów mięs, z dodatkiem grzybów leśnych, miodu i ziaren jałowca. Nikt mu się nie oprze.

    Jacek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka smalcu
    • 250 g boczku, pokrojonej w kostkę
    • 1/2 kg wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
    • garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), namoczonych w wodzie
    • 1 słoik (900 ml) kapusty kiszonej
    • 1 średnia główka kapusty białej, posiekanej
    • 4 liście laurowe
    • 6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 235 ml (1 szkl.) czerwonego wina wytrawnego (Merlot)
    • 1 pęto kiełbasy, pokrojonej na pół i na plasterki
    • 2 duże łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Roztopić w dużym garnku smalec, dodać boczek i zarumienić. Wrzucić wieprzowinę i smażyć aż się zarumieni.
    2. Wlać grzyby wraz z wywarem (można je pokroić w paski, jeśli są za duże). Dodać oba rodzaje kapusty, ziarna jałowca, liście laurowe, sól i pieprz.
    3. Zalać 1/2 litrem wody i gotować aż wieprzowina będzie miękka. Dodać 1 szklankę wina, kiełbasę i miód. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

    rada

    Bigos jest najlepszy na drugi, a nawet trzeci dzień.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis