Sos grzybowy Agnieszki

    Sos grzybowy Agnieszki

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny sos podawany jako dodatek do mięs, makaronów, ziemniaków, kasz lub jako danie samodzielne podawane z pieczywem czosnkowym.

    Agnieszka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg grzybów ( podgrzybków)
    • 3 łyżki oleju
    • 1 szklanka (235 ml) gorącej wody
    • 1 kostka bulionowa
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 szklanka śmietany do zup
    • pieprz, sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Oczyszczone, pokrojone w kostkę grzyby wsypać do dużej, głębokiej patelni na rozgrzany olej, ciągle mieszajac.
    2. Po około 15 minutach dolać rozpuszczony w wodzie bulion i masło. Mieszać na małym ogniu.
    3. W osobnym rondelku usmażyć na złoty kolor na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do duszonych grzybów.
    4. Po około 30 min duszenia dodać śmietanę, pieprz i sól do smaku. Dusić jeszcze 5 minut. Gotowy sos podawać z wybranym dodatkiem.

    rada

    Aby podnieść walory smakowe potrawy można dodać drobno posiekany, świeży koperek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis