Wiśniówka

    Wiśniówka

    1polubienie
    63dni15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczna, rozgrzewająca nalewka na zimowe wieczory. Wytrawna wiśniówka doskonała jako dodatek do dań z wołowiny lub wieprzowiny, słodka - do deserów.

    Agnieszka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 1 kg wiśni
    • 1/2 l spirytusu
    • 1/2 l czystej wódki
    • 1/2 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +63dni odstawienie  ›  Gotowe w: 63dni15min. 

    1. Wypłukane wiśnie (wraz z pestkami) wsypać do dużego słoja (3 l).
    2. Zalać spirytusem i wódką, zamknąć szczelnie słoik i odstawić na 7 dni w ciepłe słoneczne miejsce.
    3. Po upływie tygodnia 3/4 zawartości słoja (bez wiśni) przelać do czystych butelek i zakorkować. Na butelkach umieścić napis - wytrawne. Odstawić w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni.
    4. Pozostałą część alkoholu ze słoja odlać do mniejszego słoika. Wiśnie w słoju zasypać cukrem,zamknąć i odsawić na 7 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrzasnąć słojem aby rozpuścić dokładnie cukier.
    5. Po tygodniu dodać odlany wcześniej do słoika alkohol. Pozostawić na kolejne 7 dni, po czym przelać gotową nalewke do butelki. Oznaczyć napisem - słodkie.

    rada

    Smak gotowej nalewki wynagrodzi nam czas oczekiwania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis