Zupa szczawiowa

    (2)
    50 min

    Smaczna, lekko kwaśna zupa. Można podawać z kromką chleba, posmarowaną masłem.

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 l wody
    • 300 g żeberek wieprzowych
    • 300 g świeżego szczawiu
    • 1 szklanka śmietany
    • sól, pieprz, cukier, wegetta i maggi do smaku
    • 4 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Żeberka pokrojone w paski gotować około pół godziny w lekko osolonej wodzie. Zebrać sitkiem tzw. "burzyny".
    2. Następnie dodać wypłukany i pokrojony szczaw. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę i przyprawy.
    3. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo, pokroić w kostkę i dodać do zupy.

    rada

    Do zupy na koniec można dać pokrojoną natkę zielonej pietruszki lub koperku. Aby zupa była gęstsza można dodać do gotującego się wywaru (przed dodaniem śmietany) 1 łyżkę mąki "rozbełtaną" z 1/2 szklanki wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    oleńka
    autor:
    2

    wersja dla wegetarian. Zrobiłam tę zupę na wywarze warzywnym i smakowała wspaniale, a do tego była pełna kolorowych i pełnych w witaminy warzywek Ten lekko kwaśny smak jest niesamowity!  -  20 wrz 2010

    Amieszka
    autor:
    0

    -  -  17 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis