Knedle ze śliwkami

    Knedle ze śliwkami

    10polubień
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepisów na knedle jest wiele, ten jest jeden z tych prostych i bardzo smacznych. Można podawać ze śmietaną lub stopionym masłem, posypane cukrem.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
    • 1 szklanka mąki
    • 1 jajko
    • 12 śliwek (najlepiej węgierek)
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ziemniaki obrać i zmielić. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego kłaść śliwkę, nasypać ½ łyżeczki cukru i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcia. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis