Pyzy

    Pyszne wędrówki pyzy! Można również dodać do środka farsz z mięsa i oblać tłuszczem ze smalcu i będą pyzy śląskie. Lub polać sokiem owocowym i posypać owocami.

    Magster

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki
    • sól do smaku
    • 2 łyżki margaryny
    • 1 cebula
    • 1 łyżka posiekanego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pół kg ziemniaków wymyć pod bierzącą wodą i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić, obrać i rozetrzeć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi dziurkami, a następnie odcisnąć sok.
    2. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane i surowe, skrobię oraz jaja, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
    3. Polać tłuszczem ze zrumienioną cebulą i posypać koperkiem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)