Papryka faszerowana

    Papryka faszerowana

    67polubień
    50min.


    Zrobione przez 497 osób

    Doskonała jako przystawka, lub lekki obiad, lunch albo kolacja. Papryka nadziewana ryżem i mięsem mielonym.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 woreczek (100 g) ryżu
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, drobno pokrojona
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 300 g mięsa mielonego
    • szczypta ostrej papryki
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g sera żółtego, startego na grubej tarce
    • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    • 4 czerwone papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ugotować 1 woreczek ryżu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    3. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka, a czosnek się jeszcze nie zacznie przypalać, dodać mielone mięso. Podsmażać, aż nie będzie już różowe i zacznie się przyrumieniać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
    4. W misce wymieszać ryż z podsmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką i z połową żółtego sera.
    5. Z papryk odciąć górną część z zielonym ogonkiem, wyciąć gniazdo nasienne i usunąć ze środka papryki wszelkie nasiona. Odcięte wierzchołki wyrzucić. Sprawdzić, czy papryki stoją samodzielnie w naczyniu żaroodpornym - jeśli się przewracają, można odciąć spodnie części, aby były płaskie. Ale uwaga! nie odcinać za dużo, żeby farsz nie wyleciał dołem!
    6. Do wydrążonych papryk nałożyć farsz i lekko ubić. Po wierzchu posypać żółtym serem. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno odrobinę wody.
    7. Piec przez około 30 minut. Jeśli papryki będą lekko pomarszczone - oznacza to, że są już upieczone. Ale jeśli lubicie dobrze upieczone papryki, podpieczcie je tak, żeby były bardzo pomarszczone i zaczęły lekko czernieć na brzeżkach.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (10)

    OlesiaKo
    autor:
    61

    przepis bardzo prosty w wykonaniu, tylko ze ja zrobilam dwie wersje, jedna dla chlopaka z miesem, a jako ze jestem wege, zamiast miesa mielonego dodałam pieczarki podsmazone z cebulka - 28 sie 2014

    EveEef
    autor:
    22

    Szybkie i pyszne danie! Uwielbiam ten przepis - 27 sie 2015

    DomiM
    autor:
    18

    Kolejny świetny przepis! Ryż miałam trochę niedogotowany ale "doszedł do siebie" w piekarniku. Mniam, mniam! - 16 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis