Zwykły bochenek chleba

    Zwykły bochenek chleba

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to podstawowy przepis na bochenek chleba, ale można go urozmaicać na wiele różnych sposobów. Wystarczy użyć do wyrobienia ciasta innej mąki lub dodać do niego ziół, orzechów, sera, oliwek, pestek, suszonych i świeżych owoców, a także formować z niego malutkie bochenki. Piecze się go na blasze.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duży okrągły bochenek

    • 340 g białej mąki chlebowej
    • 340 g razowej mąki chlebowej, najlepiej mielonej w żarnach kamiennych, plus nieco do posypania
    • 1 łyżeczka soli
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 450 ml wody o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Przesiać oba gatunki mąki i sól do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać suszone drożdże, wymieszać, a następnie zrobić zagłębienie na środku i wlać wodę. Suche składniki wymieszać stopniowo z wodą rękami i wyrobić gładkie ciasto.
    2. Uformować z ciasta twardawą kulę. Nie powinno ono kleić się do ścianek miski. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lub nieco więcej wody.
    3. Wyłożyć ciasto na blat lekko poprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do dużej, lekko nasmarowanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoiło objętość.
    4. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat lekko poprószony mą ką i ubić je pięściami. Delikatnie uformować gładką kulę, a następnie położyć na dużej nasmarowanej blasze. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość.
    5. Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć ciasto i posypać odrobiną mąki. Małym nożykiem o ząbkowanym ostrzu zrobić na wierzchu bochenka 4 poprzeczne nacięcia. Piec chleb 35 minut, aż popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos.
    6. Położyć bochenek na metalowej kratce, by całkowicie ostygł i dopiero wtedy przystępować do krojenia.

    1 kromka zawiera:

    ✓✓ B1, B6, selen * ✓ niacyna, miedź, żelazo, cynk

    Zalety

    • Chleb ten jest beztłuszczowy i zawiera mnóstwo błonnika z mąki razowej. Mąka razowa jest też źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku, selenu, żelaza, miedzi i fosforu. * • Mąka mielona w żarnach kamiennych jest wyrabiana metodą tradycyjną, w trakcie której ziarno nie jest wystawione na wysoką temperaturę, więc zachowuje niemal wszystkie wartości odżywcze.

    Inne propozycje

    • Aby upiec białe pieczywo, użyjmy 675 g białej mąki chlebowej i pomińmy mąkę razową, jeśli natomiast wolimy ciemne, użyjmy 675 g razowej mąki chlebowej i nie dodawajmy białej. * • Aby pieczywo to zawierało więcej wapnia, składniki ciasta należy wymieszać z chudym mlekiem o temperaturze pokojowej, a nie z wodą, lub użyć mleka wymieszanego z wodą. * • Aby upiec bułeczki, należy po pierwszym wyrośnięciu podzielić ciasto na 20 równych porcji. Jeśli mają być okrągłe, uformujmy z każdej porcji ciasta kulę i wygładźmy, turlając ją lekko zwiniętą dłonią po stolnicy. Jeśli mają być owalne, uformujmy z każdej kulę, lekko ją spłaszczmy, nadajmy rękami owalny kształt i zróbmy palcem rowek wzdłuż bułeczki. * • Żeby upiec podłużny bochenek chleba, po pierwszym wyrośnięciu uformujmy ciasto i włóżmy je do keksówki. Pieczmy jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis