Zupa-krem z cukinii

    Zupa-krem z cukinii

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pełna witamin zupa o jedwabistej konsystencji równie dobrze smakuje, jak wygląda. Dodajmy do niej odrobinę jogurtu - i już mamy doskonały lunch lub pierwsze danie letniego obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 230 g (1 szklanka) ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 500 g cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 70 g natki pietruszki
    • 230 ml (1 szklanka) półtłustego mleka
    • pieprz
    • 230 g (1 szklanka) naturalnego niskotłuszczowego jogurtu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek, wlać 4 łyżki bulionu. Smażyć, aż cebula zmięknie (nie może się zrumienić). Dodać ziemniaki, zamieszać, aby pokryły się oliwą. Wlać pozostały bulion, zagotować.
    2. Dodać cukinię i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, częściowo przykrywając garnek. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie.
    3. Zdjąć z ognia i mieszając dodać mleko oraz natkę pietruszki. Odcedzić płyn do dużego naczynia. Warzywa zmiksować na gładko.
    4. Dodać purée warzywne z powrotem do płynu i ostudzić zupę do temperatury, w jakiej będzie podana. Doprawić do smaku pieprzem.
    5. Do każdego talerza zupy dodać dużą łyżkę jogurtu. Czubkiem łyżki “zakręcić” jogurt, aby na powierzchni zupy powstało efektowne kółko lub spirala.

    Inne propozycje

    Zupa-krem z marchewki na zimno: zastąpmy cukinię 4 dużymi marchewkami pokrojonymi w kostkę. * • Aby zupa miała bogatszy smak, można zamiast zwykłego mleka użyć mleka skondensowanego.

    Punkty dla zdrowia

    • Cukinia zawiera duże ilości witamin B1, C i kwasu foliowego. Mleko i jogurt zwiększają ilość wapnia i nadają zupie kremowy smak, nie podnosząc jej kaloryczności.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis