Zupa z fasolą czarne oczko

    Zupa z fasolą czarne oczko

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Fasola czarne oczko nadaje potrawom kremową konsystencję, dlatego często przyrządza się z niej doskonałe rozgrzewające, pikantne zupy. Ta meksykańska zupa jest sycąca, więc może być podana jako danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 duża, świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 zielone papryki, posiekane
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
    • 600-750 ml wywaru warzywnego
    • 1 liść laurowy
    • 2 puszki fasoli czarne oczko (ok. 410 g każda), odsączonej i przepłukanej
    • 170 g mrożonej kukurydzy
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 12 dużych tortilli pszennych
    • 85 g sera monterey jack, grubo startego
    • gałązki świeżej kolendry
    • 1 zielona papryczka chili, pokrojona w cieniutkie krążki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić chili i zieloną paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zaczną mięknąć. Często mieszać. Dodać kmin rzymski, wymieszać i smażyć jeszcze kilka sekund.
    2. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pastę pomidorową, 600 ml wywaru, liść laurowy oraz fasolę z 1½ puszki. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejszyć go na mały, przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć liść laurowy i wyrzucić.
    3. Utrzeć zupę porcjami w malakserze lub ręcznym robotem bezpośrednio w rondlu. Dodać resztę fasoli, kukurydzę i posiekaną kolendrę. Wlać tyle z 150 ml zachowanego wywaru, by rozrzedzić zupę. Doprawić solą i pieprzem, następnie odgrzać na małym ogniu, aż niemal zacznie wrzeć.
    4. Podgrzać tortille w piekarniku lub kuchence mikrofalowej zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    5. Nalać zupę do misek i posypać tartym serem. Można udekorować gałązkami kolendry i krążkami papryczki chili. Podawać z tortillami.

    Zalety

    • Dodanie fasoli z puszki zamiast suszonej ma niewielki wpływ na wartość odżywczą potrawy, a pozwala oszczędzić czas. Fasola jest doskonałym źródłem błonnika, ale czasami wywołuje przykre dolegliwości, takie jak gazy i wzdęcia. Warto więc starannie przepłukać fasolę z puszki, by usunąć przynajmniej część odpowiedzialnych za to cukrów. * • Monterey jack to twardy ser krowi, przypominający cheddar, choć o łagodniejszym smaku. Podobnie jak inne twarde sery jest doskonałym źródłem wapnia i białek.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, kwas foliowy * ✓✓ B1, E, miedź, żelazo, cynk * ✓ A, B6, niacyna, wapń, potas, selen

    Inne propozycje

    • Ser jack monterey można zastąpić łagodnym cheddarem lub innym żółtym serem. * • Zamiast fasoli czarne oczko można użyć fasoli pinto lub czarnej z puszki. * • Zupa z pieczonych warzyw i fasoli kidney. Obrać 350 g dyni, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Ułożyć na blasze z przekrojoną na pół cebulą, przekrojonym na pół pasternakiem i porem pokrojonym w grube krążki. Skropić łyżką oliwy z oliwek extra virgin i wymieszać. Wsunąć pod warzywa 2 gałązki świeżego tymianku. Piec w rozgrzanym do temperatury 200°C piekarniku około 45 minut, aż warzywa zmiękną. Przewracać je od czasu do czasu. Na ostatnie 15 minut pieczenia dodać 4 okrojone ze skórki plastry wędzonego bekonu. Odstawić bekon, by ostygł. Usunąć tymianek i tłuszcz z bekonu. Przełożyć warzywa do rondla. Dodać puszkę czerwonej fasoli kidney (ok. 410 g), odsączonej i przepłukanej oraz 900 ml wywaru warzywnego. Utrzeć mikserem, dodać fasolę z drugiej puszki, odsączoną i przepłukaną. Doprawić solą i pieprzem. Mocno rozgrzać, nałożyć do misek, dodać do każdej łyżeczkę pesto i lekko wymieszać. Pokruszyć bekon i posypać zupę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MalinaCzerwona
    1

    Zupa jest swietna! - 05 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis