Zupa z czerwonej soczewicy i selera naciowego z serem i szczypiorkiem

    Zupa z czerwonej soczewicy i selera naciowego z serem i szczypiorkiem

    9polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Marchewka nada lekko słodkawy smak tej gęstej zupie z pysznym, roztopionym serem pleśniowym. Jeśli podamy ją z chlebem, otrzymamy pożywne danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża, łagodna cebula, grubo posiekana
    • 300 g czerwonej soczewicy
    • 1,7 l dobrego wywaru warzywnego
    • 400 g marchewki, pokrojonej w plasterki
    • 1 cały seler naciowy (ok. 500 g), pokrojony w plasterki, kilka liści zachować do przybrania
    • 100 g sera stilton, pokruszonego
    • 4 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
    2. Wrzucić do rondla soczewicę i zalać wywarem. Doprowadzić do wrzenia, dodać marchewkę i seler naciowy. Doprowadzić z powrotem do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 40 minut, aż soczewica i pozostałe warzywa będą bardzo miękkie.
    3. Zmiksować zupę w blenderze lub ręcznym mikserem bezpośrednio w rondlu. Doprawić solą i pieprzem. Mocno rozgrzać zupę, ale nie dopuścić, aby zawrzała. Zdjąć z ognia.
    4. Posypać pokruszonym serem i szczypiorkiem. Nalać do misek, udekorować listkami selera i podawać.

    Inne propozycje

    • Zupa z czerwonej soczewicy i karmelizowanej cebuli. Rozgrzać w rondlu 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Wrzucić 500 g pokrojonej w cienkie plasterki, łagodnej cebuli oraz 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażyć 10 minut, aż zmiękną. Posypać 2 łyżeczkami cukru i smażyć 15 minut, aż cebula przyrumieni się i skarmelizuje. Dodać 300 g czerwonej soczewicy, 1,7 l wywaru warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, łyżeczkę pokruszonych ziaren czarnego pieprzu i 4 liście laurowe. Gotować na małym ogniu 40 minut, aż soczewica zmięknie. Wyjąć liście laurowe. Zmiksować połowę zupy, dodać do rondla i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami serowymi, przyrządzonymi w czasie, gdy zupa się gotuje. Ułożyć 12 kromek bagietki na przykrytym folią aluminiową ruszcie opiekacza, grupując je tak, by stykały się skórką po 3. Posypać 85 g tartego sera gruyère. Opiekać, aż ser zacznie się rumienić i topić, tak aby skleił po 3 grzanki ze sobą. Nalać zupę do głębokich talerzy. Ostrożnie ułożyć na powierzchni każdej porcji 3 sklejone grzanki i podawać.

    Zalety

    • W odróżnieniu od innych warzyw strączkowych, soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Jest ona dobrym źródłem białka, skrobi, błonnika i witamin z grupy B. * • Seler naciowy używany jest jako warzywo i składnik sałatek dopiero od końca XVII stulecia. Jest on bogaty w potas, mikroelement, który pomaga regulować równowagę płynów w organizmie, chroniąc przed nadciśnieniem. Zawiera też związek o nazwie ftalid, który również obniża ciśnienie tętnicze.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, miedź * ✓✓ B1, B6, niacyna, wapń, żelazo, potas, cynk * ✓ B2, C, E, kwas foliowy, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 15 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis