Zupa pomidorowa z czerwonym ryżem

    Zupa pomidorowa z czerwonym ryżem

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta wspaniale doprawiona zupa świetnie nadaje się na początek głównego posiłku. Można ją też podać na lunch z dojrzałym serem i chlebem. Pomidory z puszki mają intensywniejszy kolor i smak niż większość świeżych, szczególnie w zimie. Nie ma potrzeby ich obierać ze skórki i dusić.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 6 szalotek, drobno posiekanych
    • 85 g czerwonego ryżu camargue (można użyć inny ulubiony ryż)
    • 150 g białego wytrawnego wina
    • 400 ml wywaru warzywnego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 3 łyżki świeżego oregano lub bazylii, drobno posiekane
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 4 łyżki gęstej śmietany
    • listki świeżej bazylii lub oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić szalotki i smażyć na małym ogniu 4-5 minut, aż zmiękną.
    2. Dodać ryż i starannie wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się oliwą. Smażyć na małym ogniu 30 sekund. Wlać wino, zwiększyć ogień na duży i gotować 30 sekund, następnie dodać wywar i pomidory wraz z sokiem.
    3. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 35-40 minut, aż ryż zrobi się miękki.
    4. Dodać posiekane oregano lub bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Nalać do misek, nałożyć na każdą porcję łyżkę śmietany i posypać listkami bazylii. Podawać na gorąco.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Zupa grzybowa z ryżem. Zastąpić czerwony ryż 75 g białego długoziarnistego ryżu, a białe wino 75 ml wytrawnego sherry. Po dodaniu sherry w punkcie 2 gotować, aż niemal całe wyparuje, następnie dodać 350 g drobno posiekanych pieczarek. Dusić 2 minuty, aż zmiękną. Wlać 750 ml wywaru drobiowego i łyżeczkę sosu worcestershire. Przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać łyżkę posiekanego świeżego estragonu i gotować jeszcze 5 minut, aż ryż zrobi się miękki. Podawać zupę na gorąco, nakładając na każdą porcję łyżkę śmietany i kilka listków świeżego estragonu.

    Zalety

    • Czerwony ryż pochodzący z Camargue, regionu bagien w południowej Francji, jest wyjątkowo pożywny. Dostarcza on więcej błonnika niż brązowy ryż. Podobnie jak inne odmiany ryżu jest wartościowym składnikiem zdrowej diety, ponieważ zawiera mnóstwo skrobi i bardzo mało tłuszczu. * • Pomidory, dawniej nazywane jabłkami miłosnymi i hodowane jako rośliny ozdobne, są dziś cenione jako ważne źródło witaminy C i beta-karotenu. Obie te substancje są silnymi przeciwutleniaczami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A * ✓✓ C, E, wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis