Zupa dyniowa z ryżem

    Zupa dyniowa z ryżem

    3polubienia
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, doskonała na mroźny, zimowy dzień. Utłuczona dynia i ryż sprawiają, że ma ona wspaniałą, aksamitną konsystencję. Wystarczy jedynie szczypta curry w proszku, by stała się delikatnie pikantna. To naprawdę obiecujący początek posiłku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg dyni
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
    • 1 l wywaru warzywnego
    • 175 g ryżu na risotto
    • nieco gorącego wywaru warzywnego
    • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Obrać dynię, usunąć pestki i włókna ze środka. Opłukać pestki i zachować. Pokroić miąższ w kostkę.
    2. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę oraz curry. Smażyć na średnim ogniu 15-20 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować.
    3. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, czosnek i chili. Wymieszać z cebulą. Wlać wywar i wrzucić 5 łyżek ryżu. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć rondel, zmniejszyć ogień i gotować na maleńkim 25 minut, aż dynia i ryż zrobią się bardzo miękkie.
    4. Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pozostały ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zmięknie. Odsączyć w sitku, przepłukać lekko strumieniem zimnej wody i ponownie odsączyć.
    5. Rozgrzać dość mocno opiekacz. Ułożyć pestki dyni jedną warstwą na blasze i prażyć 3-5 minut, przewracając kilka razy na drugą stronę, aż przyrumienią się i zaczną wydawać aromat. Odstawić na później.
    6. Kiedy dynia i ryż zrobią się miękkie, zmiksować zupę.
    7. Dodać ugotowany ryż. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać na małym ogniu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać nieco gorącego wywaru warzywnego. Dodać posiekane listki kolendry, wymieszać i podawać zupę posypaną uprażonymi pestkami dyni.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zalety

    • Dynia olbrzymia to warzywo zimowe, z którego można przyrządzać zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Jest ona bogata w beta-karoten oraz inne przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna. Chronią one organizm przed infekcjami i poważnymi schorzeniami. * • Ryż jest najważniejszym zbożem na świecie i występuje w 2500 odmianach. To źródło białka, skrobi i większości witamin z grupy B. W połączeniu z witaminami i mikroelementami zawartymi w dyni sprawia, że zupa ta jest wyjątkowo pożywna.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ C * ✓ A, B1, E, wapń, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Zastąpić curry łyżką suszonego rozmarynu lub mieszanki ziół suszonych. * • Zupa z dyni, jabłka i ryżu. Można użyć innego gatunku dyni, na przykład drzewipestu orzechodajnego. Przygotowuje się go w podobny sposób, ale nie zachowuje pestek. Podsmażyć cebulkę na oliwie, doprawiając ją kminem rzymskim zamiast curry. Dodać drzewipest do rondla wraz z obranym, pokrojonym w kostkę jabłkiem deserowym i 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Wlać wywar i wsypać 85 g ryżu basmati. Gotować na małym ogniu, jak w głównym przepisie. W innym rondlu ugotować kolejne 85 g ryżu basmati. Obrać jabłko i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na 15 g masła około 5 minut, aż zmięknie. Zmiksować zupę jak w głównym przepisie, dodać ugotowany osobno ryż i podsmażone jabłko. Na koniec dodać łyżkę calvadosu i 2 łyżki tłustej śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis