Ziołowa polenta z serem gorgonzola

    Ziołowa polenta z serem gorgonzola

    1polubienie
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Opieczone plastry polenty pokryte roztopionymi serami gorgonzolą i ricottą to pyszne i kuszące danie, świetne na przekąskę. Podaje się je na gorąco z listkami sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 ml wywaru warzywnego
    • 170 g polenty instant
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżka świeżego oregano lub majeranku, posiekanego
    • 115 g sera gorgonzola
    • 115 g sera ricotta
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz
    • liście różnych odmian sałaty, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wlać wywar do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wsypać powoli polentę, cały czas mieszając i gotować około 5 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów rondla.
    2. Dodać natkę pietruszki i oregano lub majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, następnie wylać polentę do nasmarowanej formy i rozprowadzić, żeby powstał prostokąt o wymiarach około 20 × 18 cm i grubości 1 cm. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę, by wystygła.
    3. Rozgrzać mocno opiekacz. Utrzeć w misce ser gorgonzola z serem ricotta i odstawić. Posmarować polentę lekko oliwą i pokroić na 12 prostokątów o bokach około 5 cm × 6 cm. Ułożyć na ruszcie nasmarowaną stroną do góry i opiekać 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią.
    4. Przewrócić plastry polenty na drugą stronę i posmarować masą serową. Opiekać jeszcze 2-3 minuty, aż ser się roztopi i zacznie rumienić. Podawać polentę natychmiast, udekorowaną listkami sałaty.

    Zalety

    • Kukurydza, z której wyrabia się polentę, podobnie jak pszenica i inne ziarna, jest bogata w skrobię i zawiera mało tłuszczu. * • Gorgonzola to miękki ser o intensywnym smaku z błękitnymi żyłkami, natomiast ricotta jest łagodniejsza w smaku i chudsza. Dzięki wymieszaniu obu serów zawartość tłuszczu w tej potrawie jest niższa, niż gdybyśmy użyli samej gorgonzoli.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, wapń * ✓ B2, cynk

    Inne propozycje

    • Oregano lub majeranek można zastąpić innymi ziołami, takimi jak rozmaryn, bazylia lub szałwia. * • Opiekana polenta z porami i ziołami. Przyrządzić polentę, nie dodając ziół. Roztopić 45 g masła w rondlu, wrzucić 2 drobno posiekane pory i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut, aż zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Dodać 3 łyżki wytrawnego sherry, wymieszać, dusić jeszcze chwilę, następnie dodać 2-3 łyżki posiekanej mieszanki świeżych ziół i doprawić solą i pieprzem. Opiekać plastry polenty 5-10 minut z obu stron, nałożyć na wierzch uduszone pory i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis