Sałatka niemiecka z mortadelą

    Sałatka niemiecka z mortadelą

    6polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 27 osób

    Ta niemiecka sałatka z mięsem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mortadela, ogórki konserwowe, pomidory i szczypiorek w przepysznym sosie octowym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 90 g mortadeli
    • 0,5 łyżeczki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
    • 0,5 łyżeczki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 0,5 łyżeczki rozgniecionego czosnku
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
    • 4 ogórki kiszone
    • 120 ml (1/2 szklanki) białego octu winnego
    • 2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Pokroić mortadelę w plasterki o grubości 1/2 cm, a następnie w 1/2 cm paski. Włożyć do miski.
    2. W średniej misce trzepaczką wymieszać ocet z olejem. Dodać czosnek, cebulę, pomidora, szczypiorek i pietruszkę. Pokroić ogórki wzdłuż w długie, cienkie plasterki i dodać je do sosu. Polać sosem mortadelę i dobrze wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Podawać na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis