Ziemniaki z piekarnika nadziewane tuńczykiem

    Ziemniaki z piekarnika nadziewane tuńczykiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pieczone ziemniaki faszerowane nadzieniem z tuńczyka i kukurydzy wymieszanych z majonezem i śmietaną. Pyszne na lunch, kolację, albo na lekki obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże mączyste ziemniaki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • Nadzienie z tuńczyka i kukurydzy
    • 185 g tuńczyka w sosie własnym z puszki
    • 200 g kukurydzy z puszki
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki gęstej tłustej śmietany
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.
    2. Przygotować nadzienie. Odsączyć tuńczyka z zalewy i rozdrobnić widelcem. Przepłukać kukurydzę pod bieżącą wodą na sicie i odsączyć. Wymieszać w misce majonez ze śmietaną. Dodać tuńczyka i kukurydzę, całość dobrze wymieszać. Przyprawić solą oraz pieprzem, przykryć miskę i odstawić.
    3. Ostudzić nieco ziemniaki, następnie naciąć pionowo każdego ziemniaka od góry i powiększyć nacięcie palcami. Włożyć przygotowane nadzienie do kieszonek i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Jest pyszne, nadzienie uzywam rowniez do torttili lub pitty. Zamiast szczypiorku dodaje duza ilosc zielonej pietruszki. A i nakluwam ziemniaki przed pieczeniem, zeby wyparowala wilgoc i dobrze sie upiekly. - 28 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis