Ziemniaki z piecyka

    Ziemniaki z piecyka

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ziemniaki posypać świeżymi ziołami i piec w piekarniku - zamiast oleju słonecznikowego, można również użyć oliwy z oliwek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg młodych ziemniaków
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • gruboziarnista sól morska
    • 1-2 łyżeczki listków świeżego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Wyszorować ziemniaki do czysta w zimnej wodzie i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym, następnie każdy przekroić wzdłuż na połowy.
    2. Wysmarować blachę do pieczenia olejem. Posypać niewielką ilością gruboziarnistej soli i ziołami. Ułożyć ziemniaki przekrojoną stroną na blasze. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis