Ziemniaki z brukselką w sosie musztardowym

    Ziemniaki z brukselką w sosie musztardowym

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Młode ziemniaki z brukselką, jabłkiem i selerem naciowym polane łagodnym sosem musztardowym z dodatkiem musztardy i kminku. To dobry dodatek do obiadu, pasuje do pieczonych mięs.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g małych młodych ziemniaków
    • 300 g młodej brukselki
    • 1 czerwone jabłko
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 3 cebulki dymki
    • Sos musztardowy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki mąki
    • 200 g wywaru warzywnego
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżka chrzanu
    • ½ łyżeczki kminku
    • ½ łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i pokroić na ćwiartki. W ten sam sposób pokroić też brukselkę.
    2. Przekroić jabłko na pół, usunąć gniazdo nasienne, a resztę pokroić na kawałki. Pokroić selera naciowego i dymkę.
    3. Gotować ziemniaki we wrzątku około 15 minut, aż będą miękkie. Po 5 minutach gotowania dodać brukselkę i gotować tak długo, aż zrobi się miękka (nie może się jednak rozgotować).
    4. Odlać warzywa i odcedzić na sicie. Włożyć ziemniaki, brukselkę, jabłko, selera i dymkę do dużej miski.
    5. Przygotować sos. Rozgrzać oliwę w małym garnuszku, wsypać mąkę i mieszając podsmażać ją około 2 minuty. Wlać wywar warzywny i zagotować. Dodać pozostałe składniki i całość gotować na średnim ogniu około 2 minuty, mieszając. Polać warzywa gorącym sosem i delikatnie wymieszać. Odczekać chwilę, żeby warzywa wchłonęły sos. Podawać lekko ciepłe lub na zimno.

    Praktyczna rada

    Podczas czyszczenia brukselki nie należy zbyt krótko obcinać łodyg przy główkach, ponieważ wtedy brukselki mogą się rozpaść w czasie gotowania.

    Jako roślina ozdobna…

    …ziemniak był uprawiany w XVI wieku jedynie w ogrodach botanicznych książąt i królów. Wartość odżywczą ich bulw poznano w Europie znacznie później. Na początku cieszono się po prostu urodą ich delikatnych kwiatków, które traktowano jak wszystkie inne. Podobno Maria Antonina nosiła kwiaty ziemniaków we włosach, by wywrzeć wrażenie na królu Ludwiku XVI. Były też uważane za znak miłości i dodawano je do bukietów ślubnych. * Początkowo próbowano jeść zielone części ziemniaka, które, jak dziś wiemy, są trujące. Dziś delikatne kwiaty, choć jeśli im się przyjrzymy, zauważymy, że są niezwykle dekoracyjne, widujemy tylko na polach. Nikt nie wpadłby chyba na pomysł, żeby podarować je ukochanej lub zrobić z nich ślubny bukiet.

    Ziemniaki z porami

    Zamiast brukselki, jabłka, selera naciowego i dymki należy użyć 500 g młodych porów. Oczyścić je, umyć i pokroić na krótkie kawałki. Po 8 minutach gotowania ziemniaków dodać pory do wrzątku i gotować razem. Przygotować sos: wymieszać w słoiku 1 łyżkę mąki, 2 łyżki wywaru warzywnego i 125 g śmietany kremówki. Najlepszą metodą zmieszania składników sosu jest wstrząsanie szczelnie zakręconym słoikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Odlać ziemniaki i pory. Polać warzywa sosem i dokładnie wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis