Ziemniaki w folii ze szparagami

    Ziemniaki w folii ze szparagami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ziemniaki pieczone w folii podawane z domowym masełkiem ziołowym i szparagami z wody. Pyszny, lekki posiłek na lato.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 mączystych ziemniaków średniej wielkości
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • Masło ziołowe
    • 150 g miękkiego masła
    • 1-2 łyżeczki musztardy
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • sól
    • 2 łyżki drobno posiekanych ziół
    • Szparagi
    • 1 kg białych szparagów
    • 1 łyżka masła
    • 1 kostka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Umyć i wytrzeć ziemniaki. Wysmarować olejem 8 dużych kawałków folii aluminiowej, używając pędzla kuchennego. Zawinąć ziemniaki pojedynczo w kawałki folii. Położyć na blasze do pieczenia i piec godzinę w gorącym piekarniku.
    2. W czasie pieczenia ziemniaków rozmieszać masło, by zmiękło. Dodać do niego musztardę i sok z cytryny. Posolić do smaku i dodać posiekane zioła. Zawinąć masło ziołowe w folię do pakowania żywności i uformować z niego wałek, tocząc po blacie. Przechować w lodówce aż do chwili podania.
    3. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów, obrać łodygi. Zawiązywać je porcjami nicią kuchenną w pęczki i gotować około 20 minut w dużym garnku z dostateczną ilością osolonej wody, z masłem i cukrem. Szparagi po ugotowaniu powinny być jeszcze lekko twarde. Odlać je i odsączyć.
    4. Schłodzone masło pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu ziemniaki w rozchylonej od góry folii, obok szparagi i kilka plasterków masła. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Szparagi można również upiec. Trzeba podzielić je na 4 porcje i każdą ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Posolić i dodać po 1 łyżce płatków masła (zeskrobujemy je z kostki łyżką). Zawinąć szczelnie. Włożyć z ziemniakami do piekarnika na 25 minut przed końcem pieczenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis