Ziemniaki purée w stylu wiejskim

    Ziemniaki purée w stylu wiejskim

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tymianek, przysmażona cebulka i kawałeczki indyka… Takie dodatki sprawią, że purée ziemniaczane zyska zupełnie nowy charakter. Oto dodatek, który może przyćmić danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
    • 4 cienkie plastry mięsa z indyka, pokrojone w cienkie paseczki
    • 1 mała czerwona cebula, posiekana
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
    • 5 łyżek półtłustego mleka
    • 25 g masła, pokrojonego
    • pieprz
    • szczypior z 2 cebulek dymek, pokrojony na drobne kawałeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Gotować ziemniaki we wrzątku około 10 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i pozostawić w garnku. Wstawić garnek na chwilę na mały ogień i wstrząsać, aby ziemniaki odparowały. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem, żeby nie stygły.
    2. Smażyć indyka i cebulę na teflonowej patelni, na średnim ogniu, około 7 minut, aż mięso będzie kruche i chrupiące, a cebula mocno się zrumieni. Dodać tymianek i wymieszać.
    3. Podgrzać mleko z masłem w małym rondlu na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, a mleko zacznie się gotować. Zalać ziemniaki mlekiem z masłem. Dodać pieprz do smaku i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie używać malaksera ani miksera). Nie rozgniatać ziemniaków zbyt dokładnie - powinny w nich pozostać niewielkie kawałki. Na wierzch nałożyć podsmażone mięso i cebulkę.

    Inne propozycje

    • Zastąpmy mleko wodą, w której gotowały się ziemniaki, niesolonym wywarem z kurczaka, naturalnym jogurtem niskotłuszczowym lub serkiem homogenizowanym. * • Do wody, w której gotują się ziemniaki, dodajmy ząbek czosnku, gałązki tymianku, plasterki cebuli albo świeżo zmielony czarny pieprz.

    Punkty dla zdrowia

    • Masło zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych niż margaryna, ale osobom, które zwykle używają głównie tłuszczów nienasyconych, odrobina masła nie zaszkodzi. Jeśli jednak masz podwyższony poziom cholesterolu, możesz zamiast masła użyć innych tłuszczów - na przykład obniżającej cholesterol flory pro-activ czy benecolu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis