Ziemniaki podsmażane

    Ziemniaki podsmażane

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ziemniaki zawsze wszystkim smakują i są doskonałym dodatkiem do pieczeni, jajka sadzonego lub sałatki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg małych ziemniaków sałatkowych
    • 2 cebule
    • 75 g smalcu wieprzowego lub 6 łyżek oleju
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wymyć ziemniaki, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by je ledwo przykryła. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odlać wodę, odparować jej resztkę i odstawić odkryte, by się ochłodziły. Następnie obrać ze skórki i odstawić na noc do zupełnego schłodzenia.
    2. Pokroić ziemniaki w plasterki. Posiekać cebulę. Rozgrzać smalec lub olej na dużej patelni. Smażyć plasterki na średnim ogniu około 15 minut, kilka razy przewracając. Zsunąć je na jedną stronę patelni.
    3. Podsmażać cebulę około 5 minut na wolnej stronie patelni. Ostrożnie zmieszać ziemniaki z cebulą drewnianą łopatką i podsmażać jeszcze 5 minut, aż ziemniaki pięknie się przyrumienią i będą chrupiące. Przyprawić solą oraz pieprzem i natychmiast podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis