Ziemniaki nadkrawane

    Ziemniaki nadkrawane

    7polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ziemniaki nadkrawane są wyrafinowanym dodatkiem do dań. Do smaku posypać parmezanem i natką pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 ziemniaków sałatkowych
    • 40 g masła plus nieco do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Ziemniaki obrać, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Nadkroić dość głęboko ostrym nożem w poprzek, w odstępach 3-milimetrowych. Nie przekrawać do końca! Rozpuścić masło w osobnym naczyniu.
    2. Ułożyć ziemniaki w naczyniu żaroodpornym nadkrojeniami do góry. Rozprowadzić na nich masło pędzlem kuchennym, posypać solą i pieprzem. Piec w gorącym piekarniku około 50 minut, aż lekko się zrumienią. Przecierać od czasu do czasu pędzlem umaczanym w maśle z dna naczynia. Podawać z sałatą doprawianą sosem winegret lub sosem jogurtowym.
    3. Ziemniaki z parmezanem: 15 minut przed końcem pieczenia posypać ziemniaki 3 łyżeczkami drobno startego parmezanu i pokropić masłem, z dna naczynia. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis