Ziemniaki gotowane, obierane

    Ziemniaki gotowane, obierane

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jak gotować ziemniaki? To proste! Ziemniaki z wody to najpopularniejsza metoda gotowania, prosta i szybka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Obrać ziemniaki, wykroić oczka. Umyć i pokroić na możliwie jednakowo duże kawałki.
    2. Włożyć ziemniaki do garnka, zalać zimną wodą, żeby je pokryła i wsypać sól. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut.
    3. Odlać wodę, wyłączyć ogień i postawić odkryty garnek na palniku, by resztka wody odparowała. Co jakiś czas wstrząsnąć garnkiem. Podawać jak najszybciej po ugotowaniu.
    4. Ziemniaki z natką pietruszki. Przed podaniem ugotowane ziemniaki posypać 1-2 łyżeczkami drobno posiekanej natki pietruszki. Można też stopić 100 g masła w małym naczyniu, wsypać natkę i krótko podgrzać razem. Polać ziemniaki masłem z natką i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis