Ziemniaczany tort wiśniowy

    Ziemniaczany tort wiśniowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Upiecz ten tort na specjalną okazję. Jest może trochę drogi i wymaga czasu, ale zachwyt gości będzie murowany.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 250 g małych mączystych ziemniaków
    • 20 g masła
    • 200 g brązowego cukru
    • 3 jajka
    • 50 g mielonych orzechów laskowych
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy
    • 250-300 g kwaśnej konfitury z wiśni
    • 200 g surowej masy marcepanowej
    • 150 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka wody różanej
    • 200 g białej czekolady
    • 20 g masła kokosowego
    • 30 g ciemnej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.35min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości około 20 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Odstawić na noc pod przykryciem.
    2. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 26 cm i posypać bułką tartą. Ubijać ziemniaki, masło, cukier i jajka 4-5 minut na pienistą masę, używając miksera z trzepaczkami do piany. Zmieszać osobno mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dodać do masy ziemniaczano-jajecznej. Wlać ciasto do formy, wygładzić wierzch. Piec w gorącym piekarniku około 35 minut.
    3. Wyjąć ciasto z piekarnika, krótko ostudzić, potem wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i poczekać, aż ostygnie. Przekroić poziomo w połowie grubości. Dwie trzecie konfitury rozsmarować na dolnej części ciasta. Położyć górną część na konfiturze i lekko docisnąć.
    4. Podgrzać resztę konfitury w małym rondelku, a potem przetrzeć przez sito. Posmarować nią boki ciasta dookoła.
    5. Zagnieść masę marcepanową z cukrem pudrem i wodą różaną. Włożyć masę między dwa kawałki folii do żywności i rozwałkować na okrągły placek o średnicy około 34 cm. Zdjąć górną folię i przytrzymując dolną, położyć placek marcepanowy centralnie na cieście. Ostrożnie docisnąć go do górnej powierzchni i do boków ciasta. Nadmiar marcepanu odciąć nożem.
    6. Połamać na kawałki białą czekoladę. Większy garnek napełnić gorącą wodą i włożyć w nią mniejszy garnek. Stopić w nim czekoladę. Dodać masło kokosowe. Pokryć wierzch i boki tortu czekoladą z masłem kokosowym, odczekać, aż stwardnieje. Włożyć ciemną czekoladę do szczelnej torebki foliowej i podgrzewać w mniejszym garnku, aż się rozpuści. Odciąć róg torebki, żeby powstał mały otwór. Cienkim strumieniem wyciskać z torebki ciemną czekoladę nad tortem, rysując na nim ozdobny wzór. Do chwili podania przechowywać tort w chłodnym miejscu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Praktyczna rada

    Tort łatwiej będzie pokroić, gdy przed ukrojeniem każdego kawałka zanurzymy nóż w gorącej wodzie. Jeśli tego nie zrobimy, polewa czekoladowa będzie się łamać w czasie krojenia.

    Legenda o ziemniakach

    Ta andyjska legenda wyjaśnia, jak ziemniaki znalazły się na Ziemi. Poświęcona bogom służebnica świątynna zakochała się w rolniku – co oczywiście było niedozwolone – i uciekła z nim. Rozgniewany władca rozkazał szukać pary uciekinierów, a gdy ich znaleziono, kazał ich pogrzebać żywcem. Zaraz potem w całym królestwie nastała wielka susza i klęska nieurodzaju. Jedynie ten kawałek ziemi, pod którym spoczywali nieszczęśliwi zakochani, pokrywała bujna roślinność. * Lud burzył się. Najwyżsi kapłani poradzili więc władcy, by odkopać parę nieszczęśników, spalić ich ciała, a popioły rozsypać w całym kraju i w ten sposób odwrócić odeń klątwę. Gdy poczęto kopać, wyszło na jaw, że ciała zniknęły. Zamiast nich wykopano sporą bulwę, która dzieliła się na mniejsze, te zaś rosły i dzieliły się dalej… To Matka Ziemia, Pachamama, zmieniła swoją klątwę w błogosławieństwo dla swych ziemskich dzieci. * Od tego czasu ludy andyjskie czczą nie tylko Pachamamę, lecz również boginię ziemniaków, Axomamę. Obie boginie są strażniczkami płodności.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis