Ziemniaczane ćwiartki z ziołami

    Ziemniaczane ćwiartki z ziołami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty przepis na pieczone ziemniaki z tymiankiem, majerankiem i prażoną cebulką. To bardzo smaczny dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków sałatkowych
    • 50 g masła
    • 100 ml oleju słonecznikowego
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku
    • 1 łyżeczka świeżego majeranku
    • 1 łyżeczka prażonej cebulki
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 200 g kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, osuszyć je i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
    2. Roztopić masło w garnku, potem zdjąć z ognia i studzić przez chwilę. Dodać olej, tymianek, majeranek, prażoną cebulkę, sól i pieprz; całość dobrze wymieszać. Dodawać ziemniaki porcjami, starannie obracając ćwiartki w tłuszczu, by równomiernie pokryły się ziołami. Wyłożyć ziemniaki na blachę do pieczenia skórką do dołu. Skropić ziemniaki resztą mieszaniny tłuszczu i ziół. Piec w gorącym piekarniku około 45 minut, aż się ładnie przyrumienią.
    3. Posypać ziemniaki posiekaną natką pietruszki i podawać na gorąco, ze śmietaną w osobnej miseczce.

    Praktyczna rada

    Masło można roztopić również w piekarniku, w małej misce metalowej. Jeśli temperatura będzie za wysoka, wtedy masło zbrązowieje, dlatego najlepiej wstawić je na krótko do piekarnika na początku jego nagrzewania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis