Zielony ryż z kolendrą

    Zielony ryż z kolendrą

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pastę ziołowo-warzywną przyrządza się szybko i łatwo, a nadaje ona ryżowi wspaniały kolor. Należy go podsmażyć na odrobinie oliwy i masła, dodać pastę i smażyć przez chwilę, a następnie zalać wywarem i gotować na małym ogniu. Taki ryż będzie doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża zielona papryka, przekrojona na ćwiartki
    • 1 cebula, przekrojona na ćwiartki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 15 g listków świeżej kolendry
    • 10 g natki pietruszki
    • 10 g masła
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 225 g białego długoziarnistego ryżu
    • 600 ml wrzącego wywaru drobiowego
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżej kolendry, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wrzucić do miksera zieloną paprykę, cebulę, czosnek, kolendrę i natkę pietruszki. Starannie utrzeć. Można ewentualnie bardzo drobno posiekać nożem wszystkie składniki.
    2. Rozgrzać masło i oliwę z oliwek w dużym rondlu. Wrzucić ryż i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty, aż ziarna zrobią się nieprzejrzyste.
    3. Zdjąć z ognia, dodać pastę i wymieszać. Wstawić z powrotem na ogień i smażyć jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać wrzący wywar. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar.
    4. Zdjąć z ognia i odstawić na 3-4 minuty pod przykryciem, a następnie spulchnić widelcem. Podawać ryż na gorąco, udekorowany gałązkami kolendry.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zalety

    • Zielona papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, która podnosi odporność organizmu. Choć część tej witaminy zostaje zniszczona w trakcie gotowania, papryka wciąż zawiera jej dużo. * • Kolendra od wieków używana jest nie tylko w celach kulinarnych. Dodaje się ją do likierów i perfum, stosuje jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowe oraz, wraz z ziarnami, w chorobach układu moczowego.

    Inne propozycje

    • Biały ryż można zastąpić długoziarnistym brązowym. Gotuje się go dłużej, bo 30-40 minut. Należy też zwiększyć ilość wywaru o 100 ml. * • Pilaw szpinakowy z czerwonego ryżu. Smażyć 225 g czerwonego ryżu na oliwie i maśle 2 minuty, wlać 300 ml wrzącego wywaru i gotować pod przykryciem 30-35 minut, aż zrobi się miękki. 10 minut przed końcem gotowania ryżu wlać na patelnię łyżkę oliwy i usmażyć pęczek cebulki dymki pokrojonej w krążki oraz wyciśnięty ząbek czosnku (3 minuty), aż cebula zmięknie. Dodać 170 g drobnych listków szpinaku, przykryć i dusić minutę. Zdjąć pokrywkę i podgrzewać jeszcze minutę, żeby odparować szpinak. Dodać ugotowany ryż, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz pieprz. Przykryć i podgrzewać 2 minuty. Wycisnąć do pilawu sok z ½ limonki, spulchnić widelcem i podawać na gorąco. * • Aby przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, należy użyć wywaru warzywnego zamiast drobiowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis