Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem

    Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna, bogata zapiekanka z filetami z tuńczyka, ziemniakami, marchewką i cebulką, zapieczonymi we wspaniałym białym sosie. Na specjalne okazje jak znalazł!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g ziemniaków sałatkowych
    • 2 marchewki (ok. 250 g)
    • 250 ml wywaru warzywnego
    • 500 g filetów z tuńczyka
    • sok z 1 cytryny
    • 4 łyżki musztardy estragonowej
    • sól, pieprz
    • 2 szalotki
    • 2-3 cebulki dymki
    • 1 młody por
    • 2 łyżki masła plus nieco do posmarowania formy
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 150 g gęstej tłustej śmietany
    • 3 łyżki wytrawnego białego wina
    • 2 jajka
    • 100 g startego ementalera
    • 1 łyżka szczypiorku, drobno pokrojonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Obrać ziemniaki i marchewkę, pokroić w plasterki o grubości około ½ cm. Wlać wywar warzywny do garnka i zagotować. Dodać ziemniaki i marchewkę, gotować w wywarze około 10 minut, aż zmiękną. Odlać wodę i dobrze odsączyć.
    2. Umyć rybę, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Zmieszać sok z cytryny z 2 łyżkami musztardy. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować rybę tą zaprawą i poczekać 10 minut, by nasiąkła.
    3. Obrać szalotki i drobno posiekać. Pokroić cebulki i pora w cienkie plasterki. Rozgrzać masło na patelni. Smażyć na niej szalotkę, cebulkę i pora około 5 minut. Dodać rybę i smażyć razem jeszcze 5 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne.
    5. Dodać ziemniaki i marchewkę do ryby z warzywami. Włożyć całość do naczynia żaroodpornego.
    6. Wymieszać jogurt ze śmietaną, resztą musztardy, winem i jajkami. Rozsmarować ten sos na warzywach z rybą, posypać startym serem. Piec w gorącym piekarniku 20-25 minut, aż zapiekanka się przyrumieni.
    7. Wyjąć z piekarnika, posypać szczypiorkiem i podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Jeśli nie mamy musztardy estragonowej, możemy wziąć zwykłą, średnio ostrą musztardę i dodać do niej łyżkę drobno posiekanych listków świeżego estragonu. Zamiast szczypiorkiem posypać zapiekankę również drobno posiekanym estragonem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis