Zapiekanka ziemniaczana

    Zapiekanka ziemniaczana

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ziemniaki są polane śmietaną i mlekiem, posypane serem i zapiekane w piecu na chrupiące. Wspaniały dodatek do mięs i ryb. Po dodaniu sałaty i świeżych bagietek możesz mieć fantastyczny posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g ziemniaków sałatkowych
    • sól, pieprz
    • świeżo starta gałka muszkatołowa
    • 200 g śmietany kremówki
    • 50 ml mleka, masło
    • 2 łyżki tartego ementalera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Obrać i umyć ziemniaki, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym i pokroić na cienkie plasterki na szatkownicy lub nożem.
    2. Rozłożyć plasterki na dnie naczynia tak jak widać na zdjęciu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać śmietanę z mlekiem i zalać ziemniaki. Oprószyć tartym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią, około 45 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek do tej zapiekanki polecamy sałatkę z pomidorów z drobno posiekaną bazylią lub szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis