Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów

    Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów

    22polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 14 osób

    Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów jest przekładana warstwowo, czego rezultatem jest wspaniały smakowo kontrast.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • 500 g twardych podłużnych pomidorów lub z gałązki
    • 1 ząbek czosnku
    • 150 g sera mozzarella
    • sól, pieprz
    • 125 g gęstej tłustej śmietany
    • 4-5 łyżek mleka
    • 100 g tartego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i pokroić w plasterki.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Pokroić pomidory w plasterki. Obrać czosnek i drobno posiekać. Pokroić mozzarellę w kostkę.
    3. Ułożyć ziemniaki i pomidory warstwami na przemian w naczyniu żaroodpornym, przyprawiając solą i pieprzem. Wymieszać śmietanę z mlekiem i polać ułożone warzywa. Rozłożyć kostki mozzarelli i czosnek. Posypać tartym parmezanem.
    4. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut, aż zapiekanka się ładnie przyrumieni, a ser się roztopi. Najlepiej podawać z zieloną sałatą z ziołowym sosem winegret.

    Święta ziemniaków…

    …od kilku lat odbywają się późnym latem w wielu rolniczych rejonach Polski. Gościom proponuje się zarówno kulturalne, jak kulinarne atrakcje, mające związek z ziemniakami. W Niemczech tradycja takich świąt jest o wiele dłuższa niż u nas. Jedno z najbardziej znanych organizuje na początku września miasteczko Heichelheim w Turyngii. Ważnym punktem uroczystości są “Mistrzostwa Turyngii w obieraniu ziemniaków”. Każdego roku toczy się też rywalizacja kucharzy o nagrodę “Złotego Widelca do Ziemniaków”. * Inną atrakcją, dostępną przez cały rok, jest Muzeum Pyz w Heichelheim. Turyngia jest znana ze swych wyśmienitych pyz. W muzeum są wystawione m.in. historyczne narzędzia do upraw ziemniaków i prasy do ziemniaków, których rozwój techniczny przez ostatnie dwieście lat można tu obserwować. Ponadto odbywają się wystawy okolicznościowe, a dla młodzieży szkolnej nawet “ziemniaczane kino”.

    Praktyczna rada

    Nie należy kroić ziemniaków na zbyt cienkie plasterki, ponieważ mogą się połamać podczas układania w naczyniu żaroodpornym. Zamiast tłustej gęstej śmietany i mleka można użyć 150 g kremówki. Płynną śmietaną można polać warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i dalej przygotować zapiekankę tak jak podano w przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis