Zapiekanka z czerwonej soczewicy

    Zapiekanka z czerwonej soczewicy

    16polubień
    55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Podstawą tego pysznego dania jest czerwona soczewica wymieszana z pieczarkami i selerem naciowym. Ser double gloucester z dodatkiem płatków owsianych zapieka się w piekarniku kilka minut. Podawać z sałatką z pomidorów i zielonych warzyw takich jak brokuły i cukinia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 250 g czerwonej soczewicy
    • 600 ml wywaru warzywnego
    • 100 g płatków owsianych
    • 100 g sera double gloucester, startego
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać w rondlu oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i seler naciowy. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
    2. Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i wymieszać. Smażyć jeszcze około 5 minut, aż zmiękną.
    3. Dodać soczewicę i 500 ml wywaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i przykryć. Dusić około 20 minut, aż soczewica zmięknie, dodać więcej wywaru, jeśli soczewica zrobi się za sucha.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać płatki owsiane z tartym serem i pieprzem kajeńskim. Kiedy soczewica będzie już gotowa, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i rozprowadzić równomiernie.
    5. Nałożyć na wierzch ser wymieszany z płatkami owsianymi i rozprowadzić równomiernie. Włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, aż warstwa sera z płatkami zrobi się chrupka i się przyrumieni. Podawać na gorąco.

    Zalety

    • Soczewica to jeden ze spożywczych cudów świata i jedna z najstarszych roślin uprawnych. W starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie była popularnym pokarmem biedaków. Jest niezwykle zdrowa i pożywna. Zawiera dużo białka, skrobi i błonnika, natomiast bardzo mało sodu i tłuszczu. * • Pieczarki dostarczają sporych ilości kilku witamin z grupy B. * • Płatki owsiane to całe, rozwałkowane na płasko ziarna owsa z usuniętą łuską, które zawierają wszystkie wartości odżywcze pełnego ziarna.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź * ✓✓ B1, B6, niacyna, wapń, żelazo, cynk * ✓✓✓ A, B2, B12, E, kwas foliowy, potas, selen

    Inne propozycje

    • Usmażyć cebulę i seler naciowy z 2 drobno posiekanymi ząbkami czosnku oraz łyżką posiekanego, świeżego oregano. * • W punkcie 2 wraz z pieczarkami dodać po szczypcie curry w proszku i mielonego kminu rzymskiego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MonikaKonwerska
    0

    Bardzo smaczne Ja zamiast wymienionych przypraw dodałam garam masala oraż świeżą pietruszkę i bazylię. A zamiast wymienionego sera użyłam mozzarelli. Palce lizać - 24 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis