Sałatka z makaronem, brokułami i salami

  • 24polubienia
  • 2godz.25min.

Wspaniała przystawka na letni piknik! Makaron można ugotować dzień wcześniej i zamarynować w sosie przez noc - sałatka będzie mieć wtedy jeszcze lepszy smak.

Maridele Neikirk

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/8 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, rozgniecionej
  • 1 łyżeczka soli
  • 170 g makaronu (np. świderki)
  • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
  • 200 g (2 szklanki) różyczek brokułów
  • 100 g salami pokrojonego w plasterki lub paski
  • 10 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • 55 g (1/2 szklanki) startego sera mozzarella

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

  1. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić.
  2. W dużej misce wymieszać olej z octem, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Dodać ciepły makaron i dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać parmezan, przykryć i wstawić do lodówki na 2 do 3 godzin.
  3. Dodać brokuły, salami i pomidory, i dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać serem mozzarella.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Katrin
autor:
12

- 16 lis 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie