Sałatka z makaronem, brokułami i salami

    Sałatka z makaronem, brokułami i salami

    34polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 247 osób

    Wspaniała przystawka na letni piknik! Makaron można ugotować dzień wcześniej i zamarynować w sosie przez noc - sałatka będzie mieć wtedy jeszcze lepszy smak.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1/8 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, rozgniecionej
    • 1 łyżeczka soli
    • 170 g makaronu (np. świderki)
    • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
    • 200 g (2 szklanki) różyczek brokułów
    • 100 g salami pokrojonego w plasterki lub paski
    • 10 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
    • 55 g (1/2 szklanki) startego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić.
    2. W dużej misce wymieszać olej z octem, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Dodać ciepły makaron i dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać parmezan, przykryć i wstawić do lodówki na 2 do 3 godzin.
    3. Dodać brokuły, salami i pomidory, i dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać serem mozzarella.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Katrin
    autor:
    19

    - 16 lis 2012

    autor:
    1

    sałatka niezła, ale 1/8 łyżeczki papryki w płatkach? Dałam ok. pół łyżeczki i nie jest za dużo (rozumiałabym gdyby to była ostra papryka). Ale może komuś akurat tyle pasować, więc już się nie czepiam Ogólnie sałatkę polecam: smaczna, łatwa i daje się modyfikować, czyli niezła baza do różnych kombinacji smakowych. - 17 kwi 2016

    Amieszka
    autor:
    0

    Trochę zmieniłam proporcje, jako oleju użyłam oliwy z oliwek (dałam trochę mniej niż pół szklanki) + 1/3 z oliwy to extra virgin z oregano - 08 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis