Ziemniaki w folii

    Ziemniaki w folii

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Duże ziemniaki są pakowane w folię aluminiową i pieczone w gorącym piekarniku - w Anglii ziemniaki w folii podaje się z serem ziołowym, z kwaśną śmietaną i łososiem lub kawiorem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 dużych mączystych ziemniaków
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Umyć ziemniaki pod bieżącą wodą i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
    2. Natrzeć olejem 8 sporych kawałków folii aluminiowej. Każdy ziemniak luźno owinąć kawałkiem folii. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku około godziny. Wyjąć.
    3. Odwinąć ziemniaki i końcem ostrego noża naciąć je na krzyż. Miąższ ziemniaków lekko wycisnąć na wierzch dwoma widelcami lub po prostu ściskając ziemniak w palcach. Można podawać z przygotowanym w domu twarożkiem ziołowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis