Ziemniaki w folii

Duże ziemniaki są pakowane w folię aluminiową i pieczone w gorącym piekarniku - w Anglii ziemniaki w folii podaje się z serem ziołowym, z kwaśną śmietaną i łososiem lub kawiorem.

Jacek Fronczak

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 8 dużych mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Umyć ziemniaki pod bieżącą wodą i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  2. Natrzeć olejem 8 sporych kawałków folii aluminiowej. Każdy ziemniak luźno owinąć kawałkiem folii. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku około godziny. Wyjąć.
  3. Odwinąć ziemniaki i końcem ostrego noża naciąć je na krzyż. Miąższ ziemniaków lekko wycisnąć na wierzch dwoma widelcami lub po prostu ściskając ziemniak w palcach. Można podawać z przygotowanym w domu twarożkiem ziołowym.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie