Frytki

    Frytki

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dzieci je uwielbiają! Dorośli również. A najlepsze wychodzą tylko domowej roboty na świeżym oleju.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • olej do głębokiego smażenia
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Obrać ziemniaki. Pokroić je wzdłuż na plastry o grubości ½ cm, potem plastry pokroić na słupki. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
    2. Rozgrzać odpowiednią ilość oleju do temperatury 180°C w garnku lub frytownicy. Poznamy, że olej osiągnął właściwą temperaturę, kiedy z drewnianej rączki od łyżki kuchennej, gdy ją zanurzamy w oleju, nie odrywają się bąbelki. Smażyć pokrojone ziemniaki w 4 porcjach, aż się zrumienią, każdą po około 5 minut. Pierwszą porcję wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i odłożyć w ciepłe miejsce. Przed włożeniem następnej porcji ponownie rozgrzać olej. Frytki należy posolić krótko przed podaniem. Jeśli posolimy je zaraz po smażeniu, przestaną być chrupkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis