Frytki

    Allrecipes

    Frytki

    Zdjęcie do przepisu: Frytki
    1

    Frytki

    (0)
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dzieci je uwielbiają! Dorośli również. A najlepsze wychodzą tylko domowej roboty na świeżym oleju.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • olej do głębokiego smażenia
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Obrać ziemniaki. Pokroić je wzdłuż na plastry o grubości ½ cm, potem plastry pokroić na słupki. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
    2. Rozgrzać odpowiednią ilość oleju do temperatury 180°C w garnku lub frytownicy. Poznamy, że olej osiągnął właściwą temperaturę, kiedy z drewnianej rączki od łyżki kuchennej, gdy ją zanurzamy w oleju, nie odrywają się bąbelki. Smażyć pokrojone ziemniaki w 4 porcjach, aż się zrumienią, każdą po około 5 minut. Pierwszą porcję wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i odłożyć w ciepłe miejsce. Przed włożeniem następnej porcji ponownie rozgrzać olej. Frytki należy posolić krótko przed podaniem. Jeśli posolimy je zaraz po smażeniu, przestaną być chrupkie.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis